Email Image
Email Image
 

Schoolleiders

... zijn van groot belang voor de onderwijskwaliteit. Over de jaren heen is het vak van schoolleider veranderd. De nadruk is steeds meer komen te liggen op het ontwikkelen en verbeteren van het onderwijs en het bieden van een goede werk- en leeromgeving aan leraren. Ook is de samenwerking met partijen buiten de school belangrijker geworden. De dagelijkse praktijk vraagt van schoolleiders meer aandacht voor leiderschap en minder voor managementtaken. Verdere professionalisering en een betere positionering van schoolleiders zijn daarvoor noodzakelijk. In dit advies doet de raad aanbevelingen om daarin verdere stappen te zetten (Bron: Onderwijsraad).

 

In deze nieuwsbrief gaan we in op de functie van schoolleider. Waar loopt de schoolleider tegenaan? Wat zijn casussen die schoolleiders met elkaar kunnen delen.
Roel Schoonveld, een ervaren rector, gaat tijdens expertmeetings met schoolleiders aan de slag. Deelnemers aan de expertmeetings ontvangen een exemplaar van zijn boek, getiteld Rector. Handleiding voor schoolleiders. En wij bieden u achtergrondartikelen over het wel en wee van schoolleiders in onze onderwijstijdschriften Didactief en Van Twaalf Tot Achttien aan. Nieuwsgierig geworden…. Lees nu verder!

 
Email Image

Expertmeetings voor schoolleiders

Roel Schoonveld geeft vanaf schooljaar 2022-2023 expertmeetings voor (interim) schoolleiders. In 2 of 3 interactieve meetings (afhankelijk welke training u volgt) krijgt u handvatten aangereikt, worden valkuilen besproken en casussen behandeld. 

 

Bekijk hier het het overzicht

 

"Je hebt als rector een gevoelige positie"

Roel Schoonveld, die 32 jaar rector was van Het Amsterdams Lyceum, schreef een handboek voor schoolleiders. ‘Als rector moet je ook gewoon lesgeven. Met je poten in de modder staan, dan begrijp je je leraren beter – en het is ook gewoon leuk werk.’ 

Lees hier het volledige artikel
 
Email Image
 
Email Image

Handboek voor schoolleiders

Directeur of rector van een middelbare school zijn: niet eenvoudig, maar wel heel boeiend. Een goede schoolleider is er voor alle betrokken, zowel in de school als in de directe omgeving daarvan.

Het beroep heeft vele kanten en er zijn veel manieren waarop de schoolleider met leraren, ouders en leerlingen in de school om kan gaan.

 

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Bestel hier!
 

Gratis download: De schoolleider in verandering

Schoolleiders opgelet! Deze publicatie van de Leiderschapsagenda ondersteunt je bij het ontwikkelen van leiderschap. Met concrete voorbeelden en handvatten. 

Didactief brengt onderzoek en de praktijk met elkaar in contact. Lees over de laatste onderzoeksresultaten en de nieuwste trends. Nog geen abonnement? Gun jezelf een maandelijkse dosis inspiratie. Wist je dat we ook een digitaal abonnement hebben? 

 
Email Image
 
Email Image

Benut de pluraliteit die we zeggen belangrijk te vinden

Marlies Honingh is universitair hoofddocent bij de opleiding Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Ze doet inmiddels zo’n twintig jaar onderwijsonderzoek waarbij ze zich in toenemende mate is gaan richten op vragen over toezicht, (be)sturing van het onderwijs en co-productie. 

Loopt er bij jou onderwijsbloed door je aderen? Trakteer jezelf dan op een abonnement. 
Van Twaalf tot Achttien is een constructief kritisch maandblad voor het voortgezet onderwijs en gaat over werken en leren in een moderne school.

 

Ten Brink Uitgevers | Grote Voort 247, 14e verdieping | 8041 BL Zwolle | 085 - 273 63 67 | info@tenbrinkuitgevers.nl | www.tenbrinkuitgevers.nl

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je hier af.